Co byste měli vědět o kůži před tím, než začnete šít

V první řadě by bylo dobré si objasnit pojmy kůže- useň- koženka- ekokůže. Kůží se nazývá materiál, který je získáván ze zvířat (nejčastěji jsou to krávy, kozy, telata apod.) z jejich tělního pokryvu. Je to surový materiál, který vyžaduje další zpracování. Po zpracování– tzv. procesu činění-  dostáváme usně.

Koženka (někdy vídáme pod názvem umělá kůže, textilní kůže) je oproti tomu syntetický materiál, kde základ tvoří textilie a na ni se nanáší PVC, někdy PVC s polyurethanem. Může mít různě upravený povrch (dezén, lakování, barvy..), ale je náchylná na popraskání, protože nesnáší styk se solí.

Proto se v poslední době stává velmi populární ekokůže, kterou tvoří 100% polyurethan nanášený na bavlněný úplet. Materiál jako takový s kůží nemá nic společného, ocení ho hlavně alergici, ale má menší životnost než kůže. Je propustná pro tekutiny.

Vraťme se zpátky ke kůži (výraz se používá i jako synonymum pro usně), která nás zajímá nejvíce. Zpracování surových kůží se dělí v zásadě na dva případy – činění tříslem (rostlinné činění) a chromem. Kromě nebezpečí v podobě anilinových barviv, které se v tomto případě často používají, je hlavně potřeba dát si pozor na obsah šestimocného chromu. Trojmocný chrom je pro člověka neškodný, zato šestimocný chrom je silně rakovinotvorný. Může způsobit rakovinné nádory močových cest. Proto je potřeba pečlivě vybírat materiál, který je vhodný pro styk s pokožkou. Šestimocný chrom vzniká přeměnou chromu trojmocného, nejvíce ho vzniká při takzvaném procesu zrání. Šestimocný chrom může vzniknout ale také během bouřky a podobně. Dostatečnou bariérou pro absorbování šestimocného chromu pokožkou je ponožka.

Rostlinné činění je šetrnější k přírodě, ale fyzikální vlastnosti mohou být horší – například na slunci kůže může změnit barvu. Činění chromem je levnější proces, kůže má lepší fyzikální vlastnosti, ale je potřeba si dát pozor na zdravotní nezávadnost. 

Speciálním případem činění chromem je tzv. mineral tannig- jedná se o ekologický způsob činění chromem, při kterém v kůži zůstává minimum chromu, jak trojmocného, tak šestimocného. Spolu se správným způsobem barvení kůže je tento materiál ideální pro výrobu bot a dalšího koženého zboží. Tímto způsobem je vyráběná naše kůže CLASSIC a EXCLUSIVE, která má také pro některé barvy certifikát pro děti do tří let.

Už jste slyšeli pojem štípenka? Semišová nebo nubuková kůže? Lepená kůže? Víte, co je krupon nebo půlkrupon? Tak pojďme dál! 

Protože přírodní kůže může mít proměnnou tloušťku nebo je potřeba ji ztenšit, přistupuje se k tzv. štípání kůže – odtud název štípenka. Je to tedy spodní část kůže blíže ke svalům. Je z obou stran drsná a má horší mechanické vlastnosti a může se trhat, proto není příliš vhodná na svršek obuvi. Na druhé straně její cena je více než lákavá.

Pod pojmem kůže si většinou představíme kůži hlazenou, kdy je její povrch ponechán beze změn případně lehce obroušen, aby se srovnal povrch (pak jde o kůži pod názvem top grain nebo full grain, a v druhém případě obroušené kůže o kůži s corrected grain). Kromě hlazené kůže ale existuje ještě semišová kůže (taktéž nubuková). Tato semišová kůže (nubuková) vzniká broušením lícového povrchu kůže. Důležité je nezaměňovat s kůží velurovou, kde se jako vrchní strana použije rubová strana usně.

Zvláštním výrobkem, který se objevuje na trhu, je lepená kůže, která už vlastně s kůží jako takovou nemá nic společného. Jedná se o semleté zbytky z výroby, drtě, které jsou spojovány lepidlem. Tyto produkty už dosáhly takové „dokonalosti“, že laik ji od pravé kůže nedokáže rozpoznat. Odborníci ji ale rozeznají podle chování při šití, mechanických vlastností apod.

 

Co potřebujete vědět, kupujete- li kůži? V první řadě je potřeba si uvědomit, že kůže není metráž. Tvar, který obdržíte, má zřídka kdy pravidelný tvar. Prodává se na dm2 nebo m2. Nejhodnotnější část kůže se nazývá krupon, je to střední část zad. Méně kvalitnější bývají kraje.

 

Chtěli byste si ušít polobotky? Balerínky? Tenisky pro dítě nebo capáčky pro začínající chodce? A nevíte, kolik kůže potřebujete… Podívejte se na následující odkaz, kde najdete přibližné rozměry, které budete potřebovat- zde